Manualer

Självrisk med moms som ska faktureras kund eller försäkringsbolag

Här beskrivs hur du skapar en självrisk med moms till försäkringsbolaget eller med moms till kund beroende på vem betalaren är. Som oftast så faktureras momsen till försäkringsbolaget om det gäller ett privatägt fordon som reparerats, gäller det ett fordon som ägs av ett företag så är dessa betalningsskyldiga gällande momsen och fakturan till försäkringsbolaget ska vara momsfri. Observera att betalaren av momsen och självrisken ska framgå av kalkylen som bolaget godkänt!  

Skapa ny arbetsorder eller aktivera aktuell order

  1. Gå till summeringssidan genom att klicka på Summera. 
  2. I rutan Självrisk efter moms anger du summan för självrisken och trycker Enter. 
  3. Ska momsen flyttas över till Självriskfakturan klickar du på den högra pilen. 
  4. Klicka Ok. 

Ska du fakturera ut endast självrisken så klickar du på Skapa självrisk så behålls huvud ordern som arbetsorder och system genererar en självriskfaktura att fakturera annars klickar du på Faktura så skapar systemet självriskfakturan per automatik efter att huvud ordern blivit fakturerad. 

 

Om bolaget skall ta självrisken men kunden ska betala moms så skriver du noll i rutan Självrisk efter moms och trycker Enter så uppkommer rutan för att kunna flytta momssumman.
Självrisk före moms används vid vagnskadegaranti. För att räkna fram ett momsbaserat belopp Räkneexempel! Om 1 500kr skall betalas av kund ta då 1 500/0,25=6 000kr (Skriv 6 000kr i rutan Momsbaserat belopp).

 

 

 

Tillbaka
Tillbaka till manualer