Ny uppdatering för verkstad!

I version 12.0.14.0 och över så har du nu tillgång till:

• Kortläsare
• Swish
• GDPR
• Personalliggare

Kontakta oss för att få uppdateringen av erat Winassist verkstad, Fordon, Ekonomisystem och få del av våra senaste möjligheter!

Få hjälp med redovisningen också!

Låt branschkunniga ekonomer ta hand om din bokföring!

Lägg till vår smidiga SMS-tjänst

Skicka bokningsbekräftelser och uppföljningar via sms.

Kolla in vår helt nya Mekanikerrapport

Ett starkt hjälpmedel för kvalitetsförbättringar!

Anslut dig via fjärrsupport

Vanliga frågor och svar

Tryck på Sökningar (F4), sök fakturanummer (Ctrl+F) och skriv in fakturanumret. Välj därefter Utskrifter och faktura. Så skrivs samma faktura ut på nytt (den skapar inte en ny faktura). Du kan även skriva ut den i PDF format om kunden vill ha den mailad till sig. Kan du inte fakturanumret kan du söka upp fakturan via Försäljning--> Registervård eller gå in under någon av flikarna Fordon, Ägare och betalare, där söker du upp fordonet, ägaren eller betalare och väljer sök AO/Faktura för att få fram den.

Felmeddelandet kan visas vid en fordonsförfrågan mot Transportstyrelsen (Infotorg/Bisnode) och det kan vara flera olika orsaker till att ni får detta. Felet ligger sällan i Winassist Verkstad. Giltigt användarnamn och lösenord är de enda uppgifter man behöver ange för att tjänsten skall fungera. Dessa uppgifter läggs in under System --> Parametrar --> Företag. Felet kan bero på: 1. Att ni har fått nya inloggningsuppgifter, och har missat att lägga in dessa i Winassist. Dubbelkolla era inställningar här System --> Parametrar --> Företag. 2. Att Transportstyrelsen har problem, och att ni därför inte får kontakt med deras server. Bisnode når ni på 08-555 681 00 3. Att registreringsnumret ni angivit är fel, och inte finns hos Transportstyrelsen. Testa med ett registreringsnummer som du vet är rätt.

Det finns tillfällen där kund inte ska betala självrisk, utan bara moms. Detta görs genom att på summeringssidan, ställa markören i fältet Självrisk efter moms, inget belopp ska fyllas i, trycka på Enter och sedan använda pilen till höger för att flytta över momsen till självriskfakturan. På arbetsordern kan man sen redigera texten och byta ut Självrisk mot Moms.

Ibland uppstår situationer där självrisken ska delas, det kan vara att kunden har en extra försäkring som ger självriskreducering t.ex. Självrisken kan delas efter att självrisk-AO:n har skapats. Om kunden inte ska betala moms kan den skapas innan faktura till bolaget har skapats. Det görs genom att välja Skapa självrisk. Svara Ja på frågan Skapa självrisk. Nu öppnas en ny AO. Välj Dela självrisk Hela summan visas i fältet för Aktuell självrisk, som avser den betalaren som finns på ordern just nu. Skriv in belopp under Ny självrisk. Nu är delningen gjort. Välj sedan betalsätt. Det avser betalning för den betalaren som finns på ordern nu. Efter att den skrivits ut så öppnas en ny AO, där det väljs in vem som ska stå som betalare på den. Ordern kan delas tills det inte finns något kvar att dela.

Ni har i era inställningar valt att ni vill skapa Siefil, som sedan ska läsas in i Ekonomiprogrammet. Förutsättningen för detta är att alla försäljningsrader är uppsatta med bokföringskonto. Vid Felmeddelande Konto för Siefil saknas, så finns det någon försäljnings rad som saknar konto. Börja med: 1. Klicka OK på Felmeddelande. Nu visas Meddelande SIE-fil kunde inte skapas! Klicka OK på det. 2. Nu öppnas fönster som visar Bokföringsunderlaget. 3. Leta upp vilken Rad som saknar konto och stäng fönstret. Har ni fler avdelningar än Standard, så notera även vilken avdelning försäljningen avser. 4. Gå till System à Parametrar à Bokföring à Kontoplan. 5. Är det ett Huvudkonto som saknas ändras det i fönstret som visas nu. Är det en radtyp så går du vidare till punkt 6. 6. Välj Fördelning. Här visas alla radtyper. Välj rätt avdelning, om annan än Standard. 7. Markera raden som saknar konto och välj Redigera konto, alternativt dubbelklicka på raden och skriv in det konto ni vill använda. Spara. Stäng. 8. Prova nu att ta ut Bokföringsunderlag på nytt. Har alla försäljningsrader konto nu, så kommer Siefil att skapas.

Har du råkat makulera en arbetsorder, eller makulerat den av någon annan anledning, så finns det möjlighet att återskapa den. Gå till Ekonomi à Bokföring à Visa Makulerade ordar. Här hamnar alla ordar som har makulerats. Sökningen kan göras på olika sätt. Du kan leta upp ordern direkt i fönstret, markera och sedan välja Återskapa. Du får nu frågan "Återskapa som kostnadsförslag?", den svarar du Ja på. Finns det många ordar så kan du välja Sök, välja datumspann fr.o.m. – T.o.m. och sedan skriva in antingen "Betalarens namn" eller "reg.nr" och klicka på Sök på Betalare* eller Sök på Reg.nr. Markera ordern du vill återskapa och tryck på knappen Välj. Ordern har nu markerats och du väljer Återskapa. Ett meddelande om detta visas och du kan stänga fönstret. *Har du en äldre version av Winassist så kan det vara fel text på knappen Sök på betalare, och att det står Sök på Kundnr istället. Även i detta fall så är det betalarens namn du ska söka på. Sök på Kundnr fungerar inte.

Manualer och hjälpfiler

I erat Winassist program så hittar ni manualer och nyhetsuppdateringar! Klicka på "Version" i Arkivmenyn och välj knapparna Info Winassist eller Versionsnyheter. Här hittar ni:

  • Nyhetsdokument
  • Manualer
  • Snabbmanualer
  • Branschanpassningar
  • Märkesanpassningar

 

Winassist-bil

Skicka in ett supportärende

Läs mer

Direktkontakt

Tel: 08-754 10 40

Öppettider

Mån-Fre: 08-17
Lunchstängt: 12-13
Dag före helgdag: 08-15

Förslag på förbättringar

Du som kund och användare är viktigast för oss. Om du har förslag på förändringar och förbättringar så vill vi gärna höra dom! Maila ditt förslag direkt till oss med länken nedan.

Tänk på att ange en tydlig beskrivning, vilket syfte och vilken produkt/funktion som önskemålet avser!

Vi som jobbar på supporten

Linus Wedin

Daniel Strömberg

Sofia Staf

Magnus Holmebrant

Andreas Bäckström

Hilde Nordhagen

Pia Jerslund

Jesper Hansson

Erik Fernqvist

Christel Båskman